Echte boerderijdieren en alles over hun verzorging op Zorgboerderij De Broekse Hoeve.

In mijn coaching begeleid ik mensen die hulpvragen of leerdoelen hebben op het gebied van persoonlijke ontwikkeling of werkgerelateerde zaken. Ik doe dat niet alleen maar met behulp van een paard. Een sessie vindt niet plaats in een kantoor, maar (buiten) in een paardenbak.

In een coachsessie word je niet verteld hoe je dingen moet aanpakken, maar je wordt uitgenodigd tot reflectie, waarbij jouw eigenheid en (onontdekte) talenten centraal staan. Het contact met het paard fungeert daarbij als metafoor voor het dagelijks leven. Met dit verschil, dat een paard niet oordeelt: zijn feedback is soms confronterend, maar altijd waardevrij.

Waarom coachen met paarden?

Ik gebruik paarden in mijn coaching omdat dit een geweldige manier is om mijn liefde voor paarden te integreren in mijn werk met mensen. Maar daarnaast werk ik met paarden omdat ze zo goed zijn in dit werk. Niet omdat ik ze dat geleerd heb, maar omdat ze vanuit hun natuur een perfecte spiegel zijn voor menselijk gedrag.

Paarden zijn om te beginnen prooidieren. Dat maakt ze kwetsbaar in een omgeving waar roofdieren zijn, maar heeft ze tegelijkertijd gevormd tot een hypersensitief dier dat in staat is om degene die tegenover hem staat, in een fractie van een seconde te scannen en te bepalen of hij of zij een bedreiging vormt of niet. Anders dan bij een roofdier (mis, jammer, volgende keer beter), is een inschattingsfout voor een paard immers meestal fataal.

Een tweede belangrijke eigenschap van het paard is dat hij een kuddedier (een sociaal dier) is. In de paardenkudde heeft ieder individu zijn of haar plaats, en staat alles in dienst van het geheel. De leidende merrie wijst de weg naar eten en drinken, de hengst jaagt aanvallers weg en drijft het tempo op als er gevaar is. Verstoringen in de kudde worden direct en met zo min mogelijk inspanning opgelost.

Samenwerking en leiderschap

Deze natuurlijke eigenschappen maken dat het paard een expert is in non-verbale communicatie, samenwerking en leiderschap. Hij hoeft niet zijn best te doen om met aandacht in het hier en nu te leven, hij is er al. Wij mensen tobben over ervaringen uit het verleden of verwachtingen voor de toekomst, wij doen ons soms groter voor dan we zijn, of houden ons kleiner. In onze kudde (team, familie, organisatie, klas) spelen onuitgesproken zaken vaak een beslissende rol.

Broekse Hoeve

Zorgboerderij De Broekse Hoeve
Sanne Sijbrandij
Broeksteeg 5
5738 PB Mariahout

T 06 488 04 687
E info@broekse-hoeve.nl

Openingstijden

Maandag09.00 tot 16.00 uur
Dinsdag09.00 tot 16.00 uur
Woensdag09.00 tot 19.00 uur
Donderdag09.00 tot 16.00 uur
Vrijdag09.00 tot 19.00 uur
Zaterdag09.00 tot 16.00 uur

Broekse Hoeve

Zorgboerderij De Broekse Hoeve
Sanne Sijbrandij
Broeksteeg 5
5738 PB Mariahout

T 06 488 04 687
E info@broekse-hoeve.nl

Openingstijden

Maandag09.00 tot 16.00 uur
Dinsdag09.00 tot 16.00 uur
Woensdag09.00 tot 19.00 uur
Donderdag09.00 tot 16.00 uur
Vrijdag09.00 tot 19.00 uur
Zaterdag09.00 tot 16.00 uur

© 2021 Broekse-hoeve.nl Alle rechten voorbehouden.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram